Sinds de jaren tachtig is de Nederlandse samenleving in de ban van het marktliberalisme en wordt het publieke debat beheerst door begrippen als individualisering, privatisering, decentralisering, deregulering en flexibilisering. De laatste tijd komen de tekortkomingen van dit denken echter steeds meer aan het licht. Deze tekortkomingen openbaren zich op vele terreinen, maar doen zich in het bijzonder gevoelen in het brede domein van de cultuurpolitiek. Tot dit domein behoren niet louter de kunsten en de letteren, maar ook zaken als de verdeling en de invulling van de arbeid en de vrije tijd. In deze bundel wordt een krachtig pleidooi gehouden voor al die waarden die steeds meer in de verdrukking komen in een door het marktdenken beheerste cultuur. Blokland komt op voor die publieke zaken die louter via politiek handelen en niet via de markt kunnen worden veiliggesteld.
Die europäische Linke verfügt über eine konkrete Utopie, die Millionen bewegen könnte: Arbeitszeitverkürzing. Diese aber nicht nur als technokratisches Instrument zur gerechteren Verteilung von Arbeit, sondern als das gesellschaftsverändernde Ziel, den Menschen mehr “disponible Zeit” zu verschaffen. Hier liegt eine historische Chance, die in der Geschichte der Menschheit noch nie gegeben war: zu erreichen, dass die Orientierungszeit eines Menschen grösser ist als seine Arbeits-, Zerstreuungs- und Ausruhezeit…
Eine neue Zeitpolitik – das ist kein isoliertes Kampfgebiet für Facharbeiter, sondern eine schichtenübergreifende, verbindende humanistische Idee: Arbeit und Musse in eine prinzipiell neue Balance zu bringen. Es wäre der grösste neuere Programmpunkt einer politischen Bewegung, der der Begriff “Emancipation” nicht peinlich geworden ist.
Peter Glotz
Hoofdstuk 6: Publiek gezocht: de politieke legitimiteit van kunstsubsidies
Boek compleet: Hans Blokland 1997 Publiek Gezocht – Essays over Cultuur, Markt en Politiek